Barcelona, certament està de moda. És un valor en alça per empreses tecnològiques d’arreu i dia sí, dia també, veiem als mitjans com s’anuncien amb grans titulars el desembarcament de grans corporacions de la tecnologia: des d’Amazon, passant per Facebook, Lidl, Moodel, Microsoft, i moltes més que en vindran, segur.

Darrere d’aquestes aparents bones notícies però, ens cal, com a sector TIC del territori, fer-ne una anàlisi crític i al mateix temps, traçar estratègies que permetin al sector de treure’n el màxim de rèdit.

El creixement tan espectacular del sector tecnològic que representa aquestes corporacions, amb una capacitat de mobilitzar capital quasi il·limitat, comporta d’inici quatre problemes greus:

La pugna pel talent té com a conseqüència directa una extrema mobilitat dels treballadors i treballadores.
Aquesta competència per obtenir i retenir talent, també comporta un augment desproporcionat de salaris, creant una bombolla dins del sector que penalitza les empreses TIC del territori incapaces de competir en l’àmbit salarial amb aquestes grans corporacions.
El nivell tan elevat de salaris a més, comporta un augment del preu de l’habitatge sobretot a Barcelona, que acaba expulsant a molta part de població cap a l’extraradi de la capital. En aquest sentit, Barcelona córrer el greu risc de viure el que va passar amb San Francisco i l’habitatge*

*http://www.businessinsider.com/people-leaving-san-francisco-census-data-2018-3

*https://www.youtube.com/watch?v=rJ_UrvqNxx4

Una part important del talent TIC del país, serà ocupat per aquestes empreses, o en el seu defecte, per empreses auxiliars d’aquestes corporacions, per start-ups, tot deixant un buit important al desenvolupament de software “de tota la vida”.
Així doncs, què podem fer les empreses TIC del territori, artesanes del software, perquè aquestes grans corporacions no acabin amb nosaltres?

3 possibles estratègies de supervivència i creixement:

Posar en valor que viure de la tecnologia a fora de Barcelona, és un luxe:

Les empreses TIC del territori, majoritàriament petites i mitjanes, mai podrem competir salarialment contra les grans corporacions tecnològiques, però podem competir-hi oferint, a la pròpia gent del territori, la oportunitat de viure de la tecnologia sense haver-se de desplaçar cada a dia a Barcelona o anar-hi a viure: qualitat de vida al territori i flexibilitat laboral per competir contra salaris impagables i preus de lloguers abusius.

Noves oportunitats de negoci:
El nostre país, és un país de gent inquieta. El teixit empresarial és gran i amb necessitats d’adaptar-se a la tecnologia.
Els artesans del software tenim una gran oportunitat aquí:
La concentració de talent en grans corporacions que treballen en un únic producte o servei, comportarà que cada vegada hi hagin menys empreses que desenvolupin software a mida, “artesans del software” en definitiva. El mercat d’aquest tipus d’artesania pot ser enorme.

Ikea vs mobles a mida
Quan comprem un moble podem anar a Ikea. Són mobles funcionals, que fan el que esperem que facin,no són d’una qualitat extraordinària però son útils i resolutius.
De vegades però, un moble d’Ikea no ens serveix. Necessitem un moble d’unes característiques concretes, amb unes mides concretes, que s’adaptin exactament a allò que necessitem.
És precisament aquí que les empreses de desenvolupament TIC del territori hi tenim una altra gran oportunitat: podem fer mobles Ikea sí, però el gran valor que podem donar és fer desenvolupaments realment únics, que encaixin perfectament amb les necessitats del client, aquell tipus de desenvolupament que cap gran corporació farà mai.

Així doncs tenim un repte extraordinari davant nostre i poc temps per afrontar-lo. Ens hi posem?

Vols conèixer-nos? Contacta’ns!

info@iskra.cat

Categories: Future of IT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *